Ekologiska barnkläder

Barnkläder behandlas i allt högre grad av kemikalier vid tillverkningen. Bland annat impregneras de med bakteriedödande medel för att inte lukta illa. De marknadsförs ibland som ”antibakteriella”, men dessa ämnen fungerar i praktiken som gifter. Till exempel är triklosan och triklokarban hormonstörande ämnen som kan skada fortplantningsförmågan. Barnkläder med tryck av PVC behandlas ofta ftalater för att göra plasten mjuk, också detta hormonstörande ämne. Det finns en oro för att användningen av miljögifter ska bidra till utvecklingen av resistenta bakterier.

Ekologiska barnkläder

Ekologisk bomull
Bomull är idag en av världens mest besprutade grödor. Den omfattande användningen av bekämpningsmedel gör att gifter ansamlas i jordarna och tar död på såväl djur och växter som människor. Konstgjorda gödningsmedel bidrar till övergödning av vattendrag och spridning av tungmetaller.

Lyckligtvis växer produktionen av ekologisk bomull, som odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Den ekologiska bomullen anses dessutom ha högre kvalitet och hålla längre.

 

Lin och ull
De traditionella textilmaterialen lin och ull är vanligtvis miljövänligare än bomull, särskilt om de är svenskproducerade.

 

Hampa
Fördelen med hampa är att det växer snabbt och är motståndskraftigt mot parasitangrepp. De odlas därför ofta helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Hampatyg går att få i många olika grovlekar, kläder i ren hampa påminner om linne.

 

Bambu
Bambu används till att framställa så kallad viskosfiber. Fördelar med bambu är att det inte behöver bekämpningsmedel eller konstgödsel, växer snabbt, sällan behöver återplanteras och producerar mer syre. Framställningen av viskos är dock en kemisk process, hur bra bambu är för miljön är inte helt klarlagda.

 

 

Återvinning och begagnat
Kläder i fleece har sedan länge tillverkats från återvunna PET-flaskor. Även ull går att återvinna, det har blivit vanligare med ullkläder där man blandar in återvunna fibrer.

Köper du begagnade barnkläder går det åt 97% mindre energi än om kläderna är nyproducerade. Spara, sälj eller skänk därför vidare de kläder som barnen har vuxit ur. Hemsidor som Blocket och Tradera gör det enkelt att hitta och sälja begagnade kläder.