Barnkläder och kön

Det finns inga särskilda pojk- eller flickkläder. Hur man klär sina barn varierar mellan olika tidsperioder och kulturer. Ett tydligt exempel på detta är färgen rosa, som under det tidiga 1900-talet bars av pojkar, samtidigt som flickor bar blått. Först på 1940-talet blev det tvärtom, och dessa normer har hållit i sig sedan dess.

Barnkläder kön

På senare tid har man dock kunnat se en ökad könsuppdelning, såväl när det gäller leksaker som kläder för barn. I butikerna delas sortimentet upp i pojk- och flickavdelningar. Samma storlekar har ofta olika passform, lösare för pojkar, tajtare för flickor.

En förklaring till detta är handeln blivit mer global, utbudet speglar en internationell marknad. Butiker motiverar uppdelningen med att det finns en efterfrågan hos kunden om att dela upp kläderna för att det ska vara lättare att hinna. Frågan är dock om det är butikerna som anpassar sig efter föräldrarna, eller tvärtom. Undersökningar visar att föräldrar oroar sig mer för att deras barn ska sticka ut på skolgården och bli mobbade.

En trend är att inte klä barnen alltför schablonmässigt maskulint eller feminint, samtidigt som det finns en detalj på kläderna som markerar barnets könstillhörighet. Till exempel kan en blomma på overallen markera att barnet är en flicka.

 

Könsneutrala barnkläder
Lyckligtvis finns det alternativ till de internationella kedjornas tydligt könsuppdelade barnkläder. Den svenska kedjan Polarn O. Pyret har länge sålt funktionella unisexkläder, även om det finns en tendens att lägga till könstypiska detaljer. Det finns också ett stort antal mindre och lokala butiker som säljer unisex. Nackdelen är att kläderna vanligtvis är mycket dyrare än hos de stora kedjorna.

Ett bra alternativ är dock att handla begagnat. Eftersom barn snabbt växer ur sina kläder är utbudet mycket stort. Annonssidor som Blocket och Tradera gör att det är lätt att hitta och beställa begagnade barnkläder.