Tvättråd barnkläder

Sköter du dina barnkläder på rätt sätt så håller de längre. Till att börja med bör du alltid följa tvättrekommendationerna noggrant, står det till exempel 40 grader bör du inte tvätta på 30 grader. De flesta reklamationer i butik handlar om kläder som blivit feltvättade.

Tvättråd barnkläder

Allmänna tvättråd
Använd miljömärkta tvättemedel utan parfym för att undvika allergier. Särskilt små barn har känslig och ömtålig hud. Miljömärkningen reglerar bland annat vilka kemikalier som finns i tvättmedlet.

Var noga med att inte överdosera tvättmedel. Det ger inte ett bättre tvättresultat, tväremot kan tvättmedlet klumpa sig och ge upphov till missfärgningar. Använd inte eller sköljmedel mer än nödvändigt, de kan orsaka allergier. Tvättmaskinen bör vara full, men inte för full. Tvätten måste ha visst utrymme för att bli ren.

Ta ut kläderna och torka dem så fort som möjligt, ligger de kvar den börja lukta eller mögla. Torktumla inte i onödan. Det sliter på plaggen och kräver mycket energi, och om temperaturen är för hög kan plaggen krympa. Lufttorkning är skonsammast för plagget och miljön.

Vid handtvätt är det viktigt att tvättmedlet löser sig ordentligt innan du lägger i plaggen. Tvätta snabbt och skölj direkt och noggrant för att inte kläderna blir missfärgade av tvättmedelsrester. Krama försiktigt för att få ur vattnet, vrid inte ur det. Blötlägg aldrig plaggen. Om maskintvätt rekommenderas är det oftast bättre eftersom temperaturen blir exakt.

 

Ull och silke
Ull är smutssavvisande och håller sig fräscht mycket längre än bomull, särskilt om du vädrar plaggen. Det bör helst tvättas för hand med skonsamma tvättmedel. Vill du tvätta i maskin bör det finns ett särskilt ullprogram eller program för ulltvätt. Torktumla aldrig ull, sträck ut kläderna till önskad form och låt dem lufttorka. Torka dem inte heller solljus eller i närheten av någon annan värmekälla.

Ull är känsligt för angrepp från skadedjur som mal och pälsänger, om du inte använder dem regelbundet bör de därför förvaras i tättslutande plastpåsar. Rödcederträ håller också skadedjuren borta. Undvik ullplagg med antimalbehandling eftersom de kan vara skadliga för hälsan.

Ett ullplagg som du ofta använder mår bra av en ullkur, det vill säga behandling med lanolin. Ullen bevarar då sina ursprungliga egenskaper och slits inte ner lika fot.

Silke består liksom ull av proteinfiber och har liknande egenskaper, det bör därför skötas och tvättas på liknande sätt.